Alerji Nedir? - AydınAlerji-Dr.Faruk DEMİR

Aydın Alerji
İçeriğe git
Alerji, vücudumuzun normalde zararsız özelliği olan maddelere karşı anormal yanıtı olarak tanımlanabilir. Alerjen  olarak adlandırdığımız bu maddeler ile (ev tozu akarları, polenler,  besinler vb) normal insanlar karşılaştığında herhangi bir problem  yaşamaz iken, alerjik kişiler bu alerjenleri kendine “tehdit” olarak  algılayıp tepki gösterirler. Ve hepimizin bildiği, vücudumuzun farklı  organlarında alerjik bulgular ortaya çıkar.

Alerjik reaksiyonlar temelde iki farklı mekanizma ile gelişir:

Ani gelişen reaksiyonlar: Bu tip  reaksiyonlarda alerjenlere karşı IgE yapısında antikorlar rol oynarlar.  Adından da anlaşılacağı üzere alerjenle karşılaşıldıktan sonra  dakikalar, en geç bir saat içerisinde bulgular ortaya çıkar. Bu  reaksiyonlar daha çok alerjik rinit ve besin alerjisi olan hastalarda  görülür. Deri testleri ile semptomlara neden olan alerjenler  gösterilebilir.
Geç gelişen reaksiyonlar: Bu tip  reaksiyonlarda hücreler (T lenfositleri) rol oynarlar. IgE aracılı  değildir. Semptomlar ve bulgular alerjenle karşılaşmadan saatler (24- 48  saat) sonrasında görülür. Alerjik kontakt dermatit ve bazı alerjik  hastalıklar bu mekanizma ile gelişir. Deri testleri bu hastalarda  alerjenleri tespit edemez. Ancak yama testleri ile alerjenler  tanımlanabilir.

Atopi ve Alerji arasında farklılık var mıdır?

Alerji  ve atopi terimleri sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılırlar. Oysaki  bunlar benzer olmakla birlikte anlamları farklıdır. En yaygın anlayışla  alerji, tip 1 aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Yani daha önceden duyarlı  hale gelmiş bir bireyin duyarlı olduğu alerjenle karşılaşmasını takiben  oluşan klinik tablodur.
Diğer taraftan atopi, bir kişinin  taşıdığı genetik özellikler nedeniyle alerji gelişimine eğilimli olması  halidir. Söz konusu genetik yapı, alerjenlere karşı aşırı immün yanıt  vermeyi belirlemektedir.
Alerjiden yakınan çoğu kişi için atopik  yapı söz konusudur. Burada “heredite” dediğimiz kalıtım önemli rol oynar  ve ailede bir çok kişide alerjik hastalık bulunur. Atopik kişiler, IgE  sınıfı antikorları sentezlemeye yani alerjik olmaya genetik olarak  yatkındır.
Uz.Dr.Faruk DEMİR
Çocuk Alerji ve İmmünoloji
Çocuk Sağlığına Dair Herşey
İçeriğe dön